WordPress thema, welke moet ik hebben?
WordPress thema, een onderwerp wat veel stof doet opwaaien op internet. Dit is een goed WordPress thema, of welke WordPress thema moet ik nu hebben? Dat zijn opmerkingen en vragen die je heel veel ziet voorbijkomen. Maar er is eigenlijk helemaal geen simpel antwoord te geven. Een thema kiezen is eigenlijk hetzelfde als kleren kopen. Iedereen heeft een eigen smaak. De keuze is gebaseerd op functionaliteit, ervaringen, budget en aanbevelingen.
Dat is voor het kiezen van een thema niet anders.
Opbouw website
Een website kun je vergelijken met een auto. Die bestaat uit twee belangrijke onderdelen, de motor en de carrosserie.
Motor (CMS)
Als we deze metafoor eens omzetten naar een website krijgen we het volgende, het Content Management System kortweg CMS genoemd is de motor. In een auto heb je verschillende motoren, zo ook bij het CMS. WordPress, Joomla, Drupal zijn een paar voorbeelden van een CMS. WordPress is het meest gebruikte CMS op dit moment met een marktaandeel van meer dan 50%.
Carrosserie (thema)
Alleen met een motor wordt het lastig rijden, dat geldt ook voor een website, alleen een CMS doet niet veel. Als je WordPress installeert kun je eigenlijk nog niets. Je hebt dan een carrosserie nodig, in dit geval een thema. Een thema zorgt voor het uiterlijk van je website. Dus hoe zien je pagina’s eruit, waar zit je menu en gebruik je een zijbalk of niet.
Childtheme
Het thema bepaalt de functionaliteit van je website. Er zijn simpele thema’s zoals de gratis thema’s die bij WordPress worden geleverd, zoals twenty-fourteen fiftheen en sixteen. Je kunt daar weinig aanpassen aan het uiterlijk, behalve de kleur. Maar de rest is bepaald door het thema. Je kunt wel aanpassingen doen, maar dan ga je extra functionaliteiten aanmaken (codeschrijven) waardoor je extra kleuren kunt aanbrengen of toch een extra zijbalk laat verschijnen. Voor de meeste eigenaren van een website gaat dit veel te ver en dat zal ik hier dan ook niet behandelen. Wel belangrijk is dat als je dat eventueel zou doen, dat je dan wel een zogenaamd “childtheme” moet installeren. In een childtheme worden alle extra aanpassingen opgeslagen zodat bij een update van het eigenlijke thema niet alle aanpassingen zijn verdwenen. De betere thema’s leveren standaard een childtheme mee, maar de gratis versies vaak niet. Dan moet je die vooraf dus zelf installeren. Hoe je dat doet staat goed beschreven bij WordPress Codex.
Welk WordPress thema?
Ja, dat is zo’n beetje de bekende “to be, or not to be” vraag. De ontwikkelingen gaan hard op dat gebied. Er zijn vele duizenden thema’s te verkrijgen, gratis en betaald. Als eerste tip zou ik willen zeggen koop een betaald thema. Waarom? Omdat je dan bijna altijd zeker bent dat er ook updates komen van je thema.
WordPress brengt met enige regelmaat updates uit waarbij er soms flink aan de motor wordt gesleuteld, nieuwe onderdelen toegevoegd en oude onderdelen verwijdert. Heel vervelend als je thema opeens niet meer helemaal goed werkt omdat er aan de motor is gesleuteld en die wijzigen niet aanwezig zijn in je thema.
Thema ontwikkelaars zorgen meestal voor updates waar deze ontwikkelingen in worden verwerkt, maar ook veiligheidslekken worden meegenomen. Bij gratis thema’s is dat vaak niet het geval.
Functionaliteit
Elke thema biedt functionaliteiten, de een heel uitgebreid de ander heel beperkt. Wat heb jij nodig voor je website? Dat is verschillend per business. Wil je eigenlijk je pagina’s helemaal zelf ontwikkelen of gebruik je de standaarden van het geleverde thema. Voor beide is wat te zeggen. Ben jij enigszins technisch onderlegd dan wil je misschien wel wat verder kijken dan de standaard die meegeleverd wordt, zo niet dan is het belangrijk dat je vooraf kijkt naar de demo van een bepaald thema wat allemaal kan.
Laat je niet verleiden door het uiterlijk van demo’s. Die zijn zo gebouwd dat het lijkt alsof jouw website er ook zo komt uit te zien. Maar vergeet niet wat foto’s kunnen doen. Vaak zijn dat allemaal professionele foto’s van hele hoge kwaliteit en in de praktijk zie ik dan veel websites gevuld met “minder goede”foto’s, en is het effect helemaal weg.
Pagebuilders
Tegenwoordig worden veel thema’s geleverd met een zogenaamde pagebuilder of wel pagina-ontwerper. Hiermee wordt je in staat gesteld om en pagina helemaal zelf op te bouwen wat uiterlijk en functionaliteit betreft. Dit gebeurt met bouwblokken. Wat zou de wereld toch simpel zijn als we een standaard zouden bedenken. Maar nee! er zijn weer heel veel verschillende pagebuilders. Zoveel thema’s, zoveel pagebuilders.
Een paar jaar geleden waren er nog niet zo veel. Zeker voor het bouwen van een verkooppagina waren er een paar thema’s die dat goed konden, zoals OptimizePress, en dan met name de live-editor (pagebuilder).
Tegenwoordig zijn er heel veel thema’s die minimaal dezelfde pagina’s kunnen maken of misschien zelfs beter. Probleem met veel thema’s is dat ze heel veel mogelijkheden hebben waardoor jij als gebruiker door de bomen het bos niet meer ziet en heel veel tijd kwijt bent aan het zoeken en bouwen.
Kijk ook goed en speel met de demo’s die beschikbaar zijn. Elke pagebuilder werkt anders en kijk wat jou het beste bevalt.
LET OP! Als je gebruik gaat maken van pagebuilders (ook de live-editor pagina’s van OptimizePress) creeer je eventueel een probleem als je later naar een ander thema zou willen overstappen. Alle pagebuilders (behalve beaverbuilder) genereren codes om de pagina’s er zou uit te laten zien zoals jij dat wilt. Dit code zit in de structuur van de pagina opgesloten. Als je nu zou overstappen naar een ander thema dan zul je al die pagina’s opnieuw moeten gaan opbouwen of veel tijd besteden om de code eruit te halen. Omdat er helaas geen standaard is kunnen de verschillende pagebuilders de verschillende codes niet “verstaan” en zullen dat als tekst produceren waardoor je vreemde tekst en/of tekens op de pagina’s ziet.
Advies
Kijk als eerste eens naar themeforest. Daar staan ontzettend veel goede en niet onbelangrijk thema’s die support hebben.
Bepaal eerst wat je echt nodig hebt, kun je uit de voeten met een standaardthema gebruik dat dan, in de toekomst kun je altijd nog veranderen.
Als je dan toch wat uitgebreidere thema’s wilt gaan nemen dan zijn op dit moment de betere thema’s in willekeurige volgorde:
Avada
Enfold
OptimizePress (niet mijn favoriet)
Thrivethemes
*StudioPress (Genesis) wel een behoorlijke leercurve
*Elegant themes (bekend onder Divi builder)
*Wil je een thema van deze aanbieders neem even contact op. Ik heb uitgebreide licenties en kan je tegen een kleine vergoeding een thema leveren.
Zelf gebruik ik op dit moment Divi (Elegant themes).
Welk thema gebruik jij en op basis waarvan heb je die keuze gemaakt?
PS: een aantal links in dit blog zijn affiliate links, kost jou niets extra’s, ik ontvang een kleine bijdrage waardoor ik toegevoegde waarde kan blijven leveren.
Wil je deze post delen? Gebruik de socialmedia iconen aan de linkerzijkant. Ik ben je dankbaar.
Goedemiddag, Jan
Wat kost Elegant themes (bekend onder Divi builder)?
Laat me weten aub!
Groeten,
Irino
Prijzen kun je hier vinden https://www.elegantthemes.com/join/