Online training aanbieden, LMS of een membership omgeving?

Hoe presenteer je je online training nu het beste op je website?

LMS (learning Management System) een hype? Wat is er mis met de vertrouwde membership omgeving?

 

Aangezien mijn mening door ervaringen is aangepast zal ik dit artikel op een later moment aanpassen.
Voor nu adviseer ik Learndash evt in combinatie met ActiveMember360.  Memberpress heb ik laten varen daar ik op wat problemen liep en door de fantastische integratie met ActiveCampaign ben ik helemaal over op ActiveMember360.

LMS omgeving

Ik zie steeds meer ondernemers hun online training aanbieden in een LMS omgeving. LMS is blijkbaar hot!
LMS is prima daar waar het voor bedoelt is, namelijk een leeromgeving waar je ook testen of toetsen kunt afnemen voordat je doorgaat naar de volgende module of les. Bij het slagen van de test of toets of zelf misschien wel examen genoemd krijg je netjes een certificaat en mag je door naar de volgende fase.
Daarnaast kun je als aanbieder van de leeromgeving de studenten monitoren hoe ver ze zijn en hoe ze het doen. Een prima omgeving voor scholen en soortgelijke aanbieders van dergelijke omgevingen.

Altijd een LMS voor je online training?

Maar waarom moet een willekeurige online training nu opeens in een LMS omgeving? Waarom investeren (er zijn natuurlijk ook gratis varianten) in iets wat je niet nodig hebt als je bijvoorbeeld al een membership omgeving hebt.
Vraag je als ondernemer als eerste eens af wat je precies wilt bereiken met je online training. Wat zijn de uitgangspunten? Wil je echt monitoren hoever je klant gevorderd is en of hij/zijn wel of niet de training afmaakt? Wat wil je daarmee bereiken? Ik snap heel goed dat je wilt meten, maar wat wil je dan meten en niet geheel onbelangrijk wat ga je met de meetresultaten doen? Wat vindt de klant ervan als jij als ondernemer die voortgang meet?

Dat een onderwijsinstelling of trainingsinstituut een LMS nodig heeft, dat begrijp ik heel goed.

Ik hoor argumenten als 'dan kan ik de lessen druppelsgewijs aanbieden' of 'dan kan ik en certificaat geven als de klant klaar is'. Ik lees zelf de ironie. Is de klant nu opeens een leerling geworden van je onderneming? O, ja deze hoor ik ook veel, 'dan kan ik het tempo bepalen, want ze moeten eerst deze les doen en dan de volgende les'.
Laten wij het zuiver houden, de klant is jouw klant en geen leerling van je onderneming. Natuurlijk koopt de klant iets van de ondernemer om te leren, maar mag de klant zelf bepalen in welk tempo hij/zij dat doet?

Goed, wat zijn dan de verschillen tussen een reguliere membership omgeving en een LMS?

In principe niet zo heel veel. Beide kunnen ongeveer hetzelfde. Met dat verschil dt een LMS altijd alles aanbied als modules met lessen (trainingen dus).  Een membership omgeving doet dat niet. Daar biedt je pagina's of zelfs berichten aan in een afgesloten omgeving. Binnen de pagina's en/of berichten kun je dan aanbieden wat je wilt, een training, waarbij elke pagina een les is bijvoorbeeld, of gewoon alle lessen op 1 pagina. Een combinatie van pagina's en/of berichten is ook mogelijk.

In mijn beleving is een membership omgeving iets flexibeler dan een LMS. Je zou kunnen zeggen dat een LMS een specialistische omgeving is en een membership omgeving een generalistische omgeving.

In een membership omgeving kun je pagina's en/of berichten druppelsgewijs vrijgeven, dus per dag, per x dagen of per week etc. In een LMS heb je een extra voordeel dat je een les pas mag zien als je eerst de voorgaande les hebt doorgenomen. (Maak je niet blijer dan je misschien al bent, want een druk op de zogenaamde "complete" knop is voldoende om door te gaan naar de volgende les, ook al is de les niet eens gevolgd.

Ik ben voorstander van laat de klant maar het tempo bepalen, dus geef het maar vrij. Dat ligt natuurlijk anders als je een challenge doet. Bij beide omgevingen kun je de content gewoon per dag vrijgeven, dus dat maakt niet zoveel uit.

LMS of membership omgeving?

De meeste online trainingen zijn niet meer dan een aantal video's met eventueel daarbij behorende bestanden en tekst. Als je daar geld voor vraagt is het verstandig dit in een beveiligde omgeving neer te zetten. De minst mooie, maar wel goedkoopste manier (gratis) is gewoon WordPress daarvoor te gebruiken met pagina's die voorzien zijn van een wachtwoord. Dan kun je middels een autoresponder de klanten een mail sturen voor de volgende les met daarbij de link van de pagina en het wachtwoord.

Een betere manier is een membership omgeving opzetten of dus een LMS. Mijn voorkeur heeft, aangezien ik geen opleidingscentrum ben, een membership omgeving. Dat is een betaalde plugin, in een andere blog zal ik hier verder op in gaan, die dit compleet voor je regelt. Een LMS is ook een plugin, soms gratis (Lifter LMS) maar ook betaalde LMS omgevingen zijn te koop.

Zoals je al hebt kunnen lezen gaat mijn voorkeur uit naar de membership omgeving.

Learndash

Learndash is een betaald LMS. Een prima oplossing en een goede integratie met Woocommerce via WooCommerce kun je dan weer middels Mollie je betalingen laten verrichten.

Membership omgeving***

Mijn voorkeur gaat uit naar MemberPress*, een van de betere membership omgevingen (op dit moment), ook bevestigd door Chris Lema een van de guru's op dat gebied. In een ander blog zal ik hier dieper op in gaan.
Mocht je een licentie willen hebben dan kun je die uiteraard zelf aanschaffen.

*Op dit moment blijf ik wishlist nog even gebruiken tot het moment dat er een goede integratie is tussen MemberPress en Woocommerce.

Ondersteuning nodig?

Mocht je ondersteuning nodig hebben bij het maken van een keuze, of wil je een online omgeving laten bouwen, neem dan vrijblijvend contact met mij op om te zien wat de mogelijkheden voor jouw specifieke wensen zijn.

 

***OPMERKING: de veranderingen gaan snel in automatiseringsland. Ondertussen adviseer ik in combinatie met ActiveCampaign, het membership programma ActiveMember360. Een geweldige combinatie en samenwerking waarbij het toekennen van rechten uiterst simpel kan met het gebruiken van tags binnen ActiveCampaign.
Deze blog moet ik binnenkort bijwerken.

Heb jij al een online omgeving? en zo ja welke en waarom? Laat je reactie gerust hieronder achter.

Wil je deze post delen? Gebruik de socialmedia iconen aan de linkerzijkant. Ik ben je dankbaar.

9 Reacties

 1. Patricia

  Hallo Jan,
  Ik zit middenin deze keuze: een membership gedeelte op bestaande website, LMS of een geheel nieuwe site voor mijn online training.
  Op dit moment ben ik een training aan het maken. Elke les staat op een aparte pagina, beschermd met een wachtwoord. Voor nu vind ik dat prima, omdat ik nog een een pilot fase zit.
  Ik realiseer me ook dat het niet handig is om iedere les apart te beveiligen met een wachtwoord. Deelnemers raken deze kwijt in de mail. Dus ik wil, wanneer de training helemaal klaar is, een betere en mooiere oplossing aanbieden.
  Na het lezen van dit artikel denk ik dat het een membership omgeving wordt. Alleen nog de vraag: op huidige website of nieuwe? Het voordeel van een nieuwe website lijkt mij dat deze beter te vinden is in google?
  Hartelijke groet, Patricia

  Antwoord
  • JanEverts

   Hallo Patricia,

   Een membership site lijkt mij ook de beste keuze. Welke plugin je dan nodig hebt is even afhankelijk van wat je nog meer hebt, welke autoresponder etc.
   Ik zou he op je bestaande website doen, daar zit al verkeer op een nieuwe website heeft nog geen traffic. Daarnaast wil je alleen dat de salespagina van je onlinetraining gevonden wordt. De lespagina's zijn beschermd en daar is het niet van belang dat die gevonden worden.

   Als het online programma aansluit op je website, zou ik het dus gewoon op die website doen.

   succes

   Antwoord
 2. Patricia

  Hallo Jan,
  Bedankt voor je advies.
  De training sluit inderdaad aan bij mijn huidige website, dus dan komt het membership deel ook hierop.
  Ik werk nu met Autorespond. Welke plugin past daar het beste bij?
  Patricia

  Antwoord
  • JanEverts

   Hoi Patrica,

   Als je werkt met autorespond en de winkelwagen daarvan dan adviseer ik je wishlist. Die heeft een integratie met autorespond.

   Antwoord
 3. Malinca

  Beste Jan,

  Ik heb laatst zelf een online cursus gevolgd en als ik dan nadat ik was ingelogd de link van de pagina doorstuurde naar mijn telefoon, een andere pagina kreeg: een koopdezecursuspagina. Dus een beveiliging van het doorsturen van de link. Denk jij dat dit ook mogelijk is met Memberpress?

  Antwoord
  • JanEverts

   Beste Malinca
   Dat kan in principe met elk membership programma. Je kunt namelijk instellen dat als iemand geen rechten heeft voor de betreffende pagina je ze kunt doorsturen naar een salespagina.
   Ondertussen (ik moet deze blog nog bijwerken) ben ik geen reseller meer van memberpress. Ik ben overgestapt naar ActiveMember360 in combinatie metd e autoresponder ActiveCampaign.

   Als je ActiveCampaign hebt dan adviseer ik je echt ActiveMember360. Heb je een andere autoresponder dan is Memberpress nog steeds een goed alternatief.

   Antwoord
 4. Lia

  ActiveMember360 heeft ook weer een koppeling met LearnDash. Is dat nodig om kun je het met alleen ActiveMember360 ook af?

  Antwoord
  • JanEverts

   Dat is afhankelijk hoe je eea wilt aanbieden. Learndash is een learning management system, dat uitermate goed geschikt is voor het aanbieden van online trainingen. Het heeft ook een andere functie. AM360 beveiligd in de basis de pagina;s die je wilt afschermen en heeft door de integratie met ActiveCampaign hele mooie opties om het vrijgeven van pagina's helemaal te integreren in je automation.

   Op https://winstmetactivecampaign.nl gebruik ik bijvoorbeeld beide, dat is voor mij de ultieme oplossing, door de training aan te bieden in een leeromgeving en via AM360 maak ik dan gebruik van heel flexibel lessen vrijgeven. Learndash kan dat bijvoorbeeld alleen met dagen doen.

   Antwoord
 5. Lia

  Dankjewel Jan, helemaal helder!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This