Fundering van je onderneming

Hoe zit het eigenlijk met de fundering van jouw onderneming? Laatst was een een midweek in de bossen van Lochem om na te denken over mijn onderneming, mijn plannen en toekomst. Regelmatig liep ik door de bossen aldaar, wat ik je overigens kan aanraden, prachtige omgeving, maar dat terzijde, om inspiratie op te doen of eigenlijk om mijn hoofd leeg te maken. Ook mijn eigen twijfels over mijn toekomst komen dan naar boven.

Vragen die ik van veel ondernemers hoor als ‘hoe krijg ik klanten’, ‘bestaat mijn onderneming over een jaar nog wel’, ‘is dit wel de juiste weg’, heb ik zelf ook regelmatig. Ondernemer zijn is heerlijk, je vrijheid en je passie uitleven, maar heeft ook andere kanten. Er is geen zekerheid van inkomen, er is geen vangnet en nog vele van dit soort aspecten.

Fundering

Fundering Eigenlijk kun je alles doen als ondernemer als je fundering, de basis van je onderneming maar juist is. Wat is dan juist, hoor ik je vragen. Mijn overtuiging is dat je de juiste mindset hebt, dus echt wilt ondernemen, dat je gaat doen waar je goed in bent en dat je gaat doen wat je leuk vindt. Als dat je basis is heb je voldoende om te gaan voor je business.

Wat moet ik dan gaan doen?

Zolang de fundering goed is kun je alles gaan doen. Je hoeft niet perse 1 ding te doen, dat kunnen er ook meerdere zijn, maar doe wel 1 ding als eerste goed (100% inzet) en daarnaast kun je nog een klein beetje tijd besteden aan iets anders maar ook met 100% inzet, anders gaat het niet werken.

Openstaan voor je omgeving

Het mooie van de natuur is, zoals ik dit artikel begon, dat er altijd inspiratie is, maar je dient er wel oog voor te hebben. Je kunt door het bos wandelen met je blik op oneindig, maar dan zie je zo weinig, geen details. Als je op die manier in je onderneming aan de slag gaat zul je waarschijnlijk ook details missen, kansen, waar je niet op inspeelt en daardoor groeikansen laat liggen.

Meer activiteiten

meerdere activiteiten op een gezonde fundering
Wil je activiteiten ontplooien, dan is mijn tip dat deze wel geënt zijn op de fundering van je bedrijf. Ik ben van mening dat er wel een soort van overeenkomst moet zijn, zodat je op een later moment misschien connecties kunt leggen tussen de verschillende activiteiten. Hoeveel dan? Ja dat is een vraag die ik niet kan beantwoorden. Wel kan ik je zeggen dat je er niet teveel tegelijk moet uitvoeren. Dan ben je namelijk met meer dingen tegelijk bezig en kun je ze niet allemaal de benodigde aandacht geven. Ze groeien wel, maar allemaal een beetje en het zullen dan nooit allemaal ‘dikke bomen’ worden. Maar misschien meer een wilde struik. Als je kijkt naar een wilde struik zie je dat er geen grote fundering aanwezig is en in het slechtste geval gebeurt er iets met de fundering, die niet al te veel kan hebben en sterft alles af.

Mijn voorbeeld

Zelf heb ik dezelfde zoektocht gedaan. Ik was met allerlei dingen bezig, maar uiteindelijk resulteerde dat tot nul. De struik was dood. Nu heb ik een stevige fundering gelegd. Ik wil alleen die dingen doen waar ik goed in ben en die ik leuk vind. Mijn fundering is gebaseerd op problemen oplossen en anderen helpen.

Als ik tegen mensen vertel wat ik doe, ik ben coach voor hoogbegaafde volwassenen (hoogbegaafdencoach) en begeleid hen in de problematiek van hoogbegaafd zijn en ik begeleid ondernemers in het opzetten van hun internet activiteiten, zie je mensen vaak vreemd kijken.

Wat hebben die dingen nou met elkaar te maken?

Voor mij is het duidelijk. Ik houd van denken en snel handelen. Coaching is vaak denken en een website bouwen is voor mij doen en met mijn handen bezig zijn. Daarnaast bouw ik niet alleen websites, dat is feitelijk maar een klein onderdeel, ik coach ondernemers om tot een goede internetdienstverlening te kunnen komen. Zie daar de overeenkomst, helpen en problemen oplossen. Dus coach voor hoogbegaafde volwassenen en coach voor ondernemers.

Hier kunnen dus meerdere activiteiten uit ontstaan gebaseerd op de goede fundering. Voor mij zijn dat er nu 2, maar dat kunnen er gerust meer worden.

Focus

Leg je eigen onderneming nu eens onder de loep. Is de fundering gebaseerd op de juiste elementen? Dus doe je wat je leuk vindt en wat je graag doet? Als dat zo is, prachtig, als dat niet zo is heb je denk ik wat huiswerk te doen. Als je nu verder kijkt naar de activiteiten, zijn die in overeenstemming met je fundering?

Heb je meerdere activiteiten, hebben die overeenkomsten en een mogelijke gemeenschappelijke factor zodat je ze weer bij elkaar kunt brengen? Als dat zo is, lees je dit artikel waarschijnlijk niet eens.

Heb jij activiteiten die niet overeenkomen met de fundering? Dan wordt het tijd om in actie te komen. Je kunt dit best een tijd volhouden, maar het kost je energie. Dat wat energie kost houdt je nooit vol tot het einde. Heb je wel activiteiten die op je fundering passen? Besteedt daar dat de komende tijd 100% aandacht op. Dat is een activiteit (stam) die moet gaan groeien, zodat je de activiteit die je energie kost op een later moment kunt gaan snoeien (lees eventueel verkopen of stoppen).

Stromen

Pas als alle activiteiten (stammen) op je fundering passen ontstaat er een (sap)stroom waardoor alles tot groei en bloei kan komen. Haal alles weg wat een goede doorstroming in de weg staat (onkruid wieden) het neemt namelijk de voeding weg van je core-business.

Ik ben heel benieuwd hoe het met jou fundering staat en de stam(men) die daar op groei(t)(en)? Vertel eens, hoe gezond is jouw fundering?

Heb je vragen of wil je begeleid worden om een goede fundering voor je onderneming te leggen? Neem vrijblijvend contact met mij op.

 

Wil je deze post delen? Gebruik de socialmedia iconen aan de linkerzijkant. Ik ben je dankbaar.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *